Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E: limuzine cu pretenții

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E este probabil ultimul comparativ foto în care vom include actuala generație BMW Seria 5, înainte de lansarea oficială din această toamnă.

Segmentul limuzinelor premium este unul destul de disputat, dar principalii trei jucătorii rămâne aceeași, de la generație la generație. Prețul destul de ridicat, dar și așteptările ridicate ale potențialilor clienți au transformat de-a lungul timpului aceste modele, filosofia de bază rămânând însă aceeași. În timp ce BMW Seria 5 mizează pe caracterul sportiv și dinamic, Mercedes-Benz Clasa E combină tehnologia și luxul într-un mod unic, iar Audi A6 încearcă să mixeze mai multe atuurile, dar pune accent pe atenția pentru detalii, oferind de mult timp unul dintre cele mai atractive interioare din segment. În cazul comparativului foto Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E am luat în calcul cea mai atractivă motorizare, adică cea a unui diesel potent și economic, de 3,0 litri, combinat cu un sistem de tracțiune integrală, dar și cu o transmisie automată pentru fiecare dintre cele trei modele. Din punctul meu de vedere, indiferent de modelul ales, mie aceasta mi se pare configurația optimă. Totuși, pentru că încă nu avem o versiune cu tracțiune integrală disponibilă pentru Mercedes-Benz Clasa 350 d, vom lua în calcul și pentru BMW Seria 5 versiunea fără xDrive, în timp ce pentru Audi A6 suntem nevoiți să luăm o considerare versiunea quattro. Există și în gama Audi un A6 3.0 TDI fără quattro, însă puterea acestui model este de doar 218 CP și ar fi penalizat serios în luptă cu rivalii mai puternici.

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E: motorizări

Așa cum spuneam, am ales pentru fiecare dintre cele trei modele motorizări de 3,0 litri, diesel. În cazul de față, Audi A6 3.0 TDI quattro este cel mai puternic model, livând 272 CP, în comparație cu cei 258 CP pe care BMW Seria 5 530d și Mercedes-Benz Clasa E 350 d îi dezvoltă. La capitolul cuplul motor, E 350 d se detașează cu 620 Nm, A6 3.0 TDI quattro furnizând 580 Nm și Seria 5 530d „doar” 560 Nm. Prin urmare, pe hârtie, Audi A6 quattro este cel mai rapid model, accelerând de la 0 la 100 km/h în doar 5,5 secunde. În acest top, pe locul doi, urmează 530d cu timp de 5,8 secunde pentru sprintul 0-100 km/h, în timp ce E 350 d are nevoie de 5,9 secunde pentru a accelera până la 100 km/h cu start de pe loc. Viteza maximă este egală pentru toate cele trei modele, adică 250 km/h. La capitolul consum și emisii CO2 diferențele sunt minore, cele trei modele promițând consumuri și emisii CO2 similare.

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E

Din grupul celor trei modele, Clasa E este cel mai nou model, iar acest lucru este evident atât prin prisma designului exterior, cât și prin cel al designului interior. Totuși, performanțele dinamice sunt pe locul doi, chiar dacă E 350 d are cel mai mare cuplu motor din acest grup. În același timp, E 350 d este singurul model cuplat unei transmisii automate cu nouă trepte, ceea ce cu siguranță ajută menținerea consumului și a emisiilor cât mai jos. La polul opus este Audi A6 3.0 TDI quattro care, deși a primit un facelift recent, nu poate fi numit chiar model nou. Acesta este probabil și motivul pentru care A6 are o transmisie automată cu șapte rapoarte. Cel mai vechi model din comparativul foto Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E este bavarezul, iar acest lucru se observă lejer. Cu un design și cu motorizări puțin îmbătrânite, Seria 5 nu poate fi totuși neglijat. În gama sa există motorizări de 3,0 litri mult mai performante, cu 313 CP pentru versiunea 535d și chiar 381 CP pentru M550d xDrive, toate dintre ele fiind cuplate transmisiei automate Steptronic cu opt rapoarte. Probabil că și Clasa E va veni în următoarea perioadă cu o versiunea 4MATIC pentru E 350 d și, de ce nu, poate chiar cu o versiune și mai potentă a diesel-ului de 3,0 litri.

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E: prețuri de achiziție

Atunci când vorbim despre prețuri, în cazul celor trei modele luate de noi în calcul pentru comparativul foto Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E, A6 are cel mai preț de list, fiind cu 5.400 de euro mai scump decât Seria 5 și cu puțin peste 2.500 de euro mai scump decât Clasa E. Totuși, în cazul acestei diferențe, trebuie luat în calcul că A6 este singurul model echipat cu sistem de de tracțiune integrală. De exemplu, dacă adăugăm xDrive în configurația lui 530d prețul crește cu 2.640 de euro, iar diferența de preț se reduce la jumătate. Legat de celelalte costuri – impozit, taxă de înmatriculare, asigurare – toate cele trei modele îți golesc buzunarul în cantități similare, cilindreea fiind practic aceeași pentru acest trio.

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E

Desigur, dacă motorizările de 3,0 litri ți se pare costisitoare, e bine de știu faptul că atât Audi, cât și BMW și Mercedes-Benz îți pun la dispoziție și versiuni de motorizări de 2,0 litri, caz în care prețurile de achiziție scad substanțial. De exemplu, un Audi A6 2.0 TDI 150 CP are un preț de pornire de 42.990 de euro, în timp ce BMW Seria 5 518d (150 CP) pornește de la 44.220 euro, iar un Mercedes-Benz Clasa E 200 d (150 CP) are un preț de listă de 47.100 de euro.

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E: interior

Aici lucrurile sunt întotdeauna împărțite și e greu să fii subiectiv. Te poți lăsa cucerit de claritatea și funcționalitatea impecabilă a interiorului Seriei 5 sau te poți îndrăgosti de detaliile și de materialele pe care Audi le folosește pentru interiorul lui A6. Sau, dimpotrivă, dacă apreciezi tehnologia și gadget-urile, atunci interiorul Clasei E îți va fi pe plac. De notat însă este și faptul că cele două ecrane „lipite” pe care le vei găsi în pozele cu Clasa E vin îtr-un pachet opțional. Și, personal și subiectiv, interiorul Clasei E arată mai bine în poze decât în realitate. Tot personal și subiectiv mie îmi place cel mai mult interiorul lui A6 pentru că te face să te simți special, pentru că fiecare atingere de buton are un feedback plăcut și pentru că îmi place mai mult combinația culorilor ce iluminează cadranele. Totuși, iDrive-ul rămâne cel mai prietenos sistem multimedia și de infotainment, iar interiorul Seriei 5, deși nu se remarcă prin brizbriz-uri de design este construit fără nici măcar o greșeală.

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E

Audi A6 vs BMW Seria 5 vs Mercedes-Benz Clasa E: concluzie

În momentul de față, dacă aș fi forțat să aleg unul dintre cele modele, aș alege probabil Audi A6. Îmi place interiorul, îmi place exteriorul și este cel mai potent dintre cele trei. Mercedes-Benz Clasa E este prea departe de gusturile mele, iar Seria 5 este, în momentul de față, prea bătrân pentru a mă atrage în comparație cu rivalii săi mai noi. Totuși, dacă nu m-ar forța nimeni, aș aștepta să văd pe viu cum arată viitorul Seria 5, cum e în interior și, mai ales, ce știe să facă. Sunt aproape convins că alegerea mi se va schimba odată cu venirea următoarei generații.

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account