Realitatea virtuală şi cea augmented deschid noi căi pentru sistemul de producţie BMW Group

Producţia BMW Group se concentrează tot mai mult pe aplicaţiile de avangardă, uşor de folosit şi eficiente precum realitatea virtuală (VR) şi realitatea augmentată (AR). Imaginile AR şi VR pot fi văzute în căşti speciale sau pe tablete normale. În producţie, aceste imagini sunt instrumente puternice în numeroase situaţii, în pregătire şi calificare, planificarea posturilor de lucru de pe linia de asamblare sau controlul calităţii. În toate aplicaţiile, tehnologia se integrează perfect şi nu este necesară vreo competenţă IT vastă pentru a utiliza eficient aceste aplicaţii.

 

Planificarea posturilor de lucru

Utilizând VR, planificatorii clădirilor, ingineri uzinelor, inginerii de logistică sau cei de la asamblare pot evalua acum noi spaţii de producţie într-un mod complet virtual împreună cu angajaţii din producţie şi pot testa noi procese în format 3D. Acest tip de planificare se bazează pe datele digitalizate ale uzinei, disponibile în 3D. Timp de mai mulţi ani, BMW Group a scanat digital structurile uzinelor sale cu scanere 3D speciale şi camere de înaltă rezoluţie cu o acurateţe de câţiva milimetri. Aceasta oferă o imagine tridimensională a spaţiilor de producţie. Când se planifică viitoarele puncte de lucru sau hale de asamblare întregi, sunt combinate datele existente cu o librărie virtuală de rafturi, containere, transportoare de sarcini mici şi aproximativ 50 de alte resurse de operare foarte comune pentru o construcţie digitală rapidă a spaţiului de lucru.

Pregătire şi calificare

În cadrul Academiei de Producţie, BMW Group pregăteşte directorii, planificatorii de producţie, liderii de procese şi specialiştii în calitate pe principiul producţiei simplificate. Ca principali comunicatori, participanţii la pregătire transferă apoi aceste cunoştinţe în atelier. În ultimele 18 luni, ochelarii AR au fost utilizaţi în sesiunile de pregătire pentru unităţile de asamblare a motoarelor. Vizualizările ghidează participanţii prin toţi paşii procesului şi oferă informaţii specifice. Participanţii pot lucra în ritmul lor, determinând viteza cursului prin control vocal. În acelaşi timp, trei oameni pot trece prin cursul de pregătire AR, după ce au primit indicii rapide din partea unui formator care le supervizează progresul. Anterior, un formator trebuia să lucreze personal cu un singur cursant, astfel că noul noul sistem asigură o triplare a numărului de elevi. Sondajele în rândul participanţilor şi evaluările succesului lor de a învăţa au demonstrat că nu există nici o diferenţă de calitate în comparaţie cu cursurile de pregătire convenţionale.

Formarea pentru asamblarea motorului poate fi uşor adaptată şi la alte procese de îmbinare prin înşurubare – utilizând unui instrument BMW Group pentru dezvoltarea de programele de pregătire. Crearea unui nou program de instruire cu acest software este rapidă şi uşoară: pentru a completa imaginile reale, punctele de interes relevante sunt determinate pe un PC obişnuit şi apoi fixate cu ajutorul ochelarilor AR, iar aceasta este tot. În cursul anului 2019, acest software va fi pus la dispoziţia întregului personal interesat printr-un portal intern.

Comparaţii actuale/orientate în operaţii

Verificarea unei componente complexe ce cântăreşte până la 25 de tone, precum o presă pentru producţia părţilor de caroserie, poate necesita mult timp. Dar viteza este o problemă: dacă inspecţia are loc la recepţia presei, o unealtă livrată incomplet poate fi returnată chiar înainte de a fi transferată către un loc intermediar de stocare. Procesul este simplu: angajaţii din München ai unităţii Proiectare şi Producţie a Uneltelor a BMW Group montează o tabletă standard pe un tripod. Camera încorporată a tabletei produce o imagine a uneltei. Apoi, o aplicaţie AR suprapune această imagine cu datele de construcţie CAD ale uneltei comandate. Pe baza unei medii de 50 de criterii, precum orificiile de găurile şi alte caracteristici clare ale suprafeţei, angajaţii pot vedea dacă au fost implementate toate specificaţiile de producţie. În cazul unor abateri minore, poate avea sens refacerea uneltei la faţa locului – pentru că detectarea timpurie a problemei asigură suficient timp.

În cursul acestui în acest an, unitatea de producţie a uneltelor din München va transforma complet procesul de verificare folosind această aplicaţie AR. Comparaţia dificilă între datele CAD de pe ecran şi obiectul real se va realiza foarte uşor.

De asemenea, BMW Group efectuează comparaţii în timp real între obiectul real şi specifcaţiile dorite la uzina sa din München. Prin utilizarea unei aplicaţii AR, specialiştii utilizează vehicule de preserie pentru a verifica maturitatea conceptelor de construcţie şi poziţia corectă de instalare a componentelor în aceste vehicule. De exemplu, sistemul face posibil acest lucru pentru a determina dacă o componentă de caroserie are dimensiunile corecte, dacă un sistem de evacuare este instalat în poziţia corectă sau dacă toate componentele necesare au fost montate.

Vizualizarea datelor CAD relevante durează doar câteva secunde. Datele de la mai multe componente pot fi combinate după cum se doreşte şi suprapuse pe imaginea camerei tabletei. Un algoritm evaluează soluţia optimă de montaj, adică poziţia ideală a componentelor individuale în relaţie unele cu celelalte, şi evidenţiază caracteristicile importante de design. Aplicaţia dezvoltată în comun cu Institutul Fraunhofer pentru Cercetare a Graficii pe Computer oferă informaţii importante dacă sunt necesare ajustări, în procesele de design sau producţie ale vehiculului, înainte de a intra în producţia de serie.

Reţeaua de producţie BMW Group

Cererea ridicată din partea clienţilor şi lansarea noilor modele au dus la o utilizare ridicată a capacităţii pentru reţeaua de producţie a BMW Group în 2018. Cu 2.541.534 de automobile produse pentru mărcile BMW, MINI şi Rolls-Royce, volumele de producţie au atins un nou maxim istoric. Aceste date au inclus 2.168.496 BMW, 368.685 MINI şi 4.353 Rolls-Royce. Uzinele germane ale companiei, care au produs peste un milion de automobile, sunt responsabile pentru aproape jumătate din producţie.

 

Prin flexibilitatea fără egal, sistemul de producţie de vârf este într-o formă excelentă pentru viitor. Pe baza Strategiei NUMBER ONE > NEXT, acesta este caracterizat de un nivel ridicat al eficienţei şi de procese robuste. Competenţa în producţie a BMW Group reprezintă un avantaj competiţional decisiv şi contribuie la profitabilitatea companiei şi la succesul sustenabil al acesteia.

 

Calitatea şi viteza de reacţie, precum şi flexibilitatea sunt factorii principali în sistemul de producţie BMW. Digitalizarea, conceptele modulare standardizate şi construcţia compozită inteligentă atestă nivelul ridicat de competenţă din cadrul reţelei de producţie. În acelaşi timp, sistemul de producţie oferă un nivel foarte înalt de personalizare şi permite ca specificaţiile clientului să fie modificate până la şase zile înainte de livrare.

BMW Motorrad

Comentarii

©2022 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account