Test VIDEO BMW i8 – Vântul schimbării

bmw i8 test in romania

Bate vântul din spate și ne împinge cu forța către o lume nouă, mai curată, mai sănătoasă și mai civilizată, dar mult mai scumpă și lipsită de naturalețe. BMW i8 și BMW Seria 8 ne ajută să facem o diferență între ce a fost și ce va să vie.

Când am văzut pentru prima dată pozele cu BMW i8 am zis că este o altă mașină care nu va ajunge niciodată pe străzi în forma asta. Sigur o să preia doar niște elemente de design pe care le vor implementa discret pe ici pe colo, ne-am zis atunci. Am crezut asta chiar și atunci când presa de afară au început să-l testeze pe drumuri publice. De fapt, nu am crezut că mașina asta va fi pe străzi în 2015 decât atunci când ne-am trezit cu ea în față. Și mare ne-a fost mirarea. Bă, tu vorbești serios, asta-i pe bune? Normal că primul lucru care te șochează la mașină este faptul că reușește să arate senzațional oriunde ai așeza-o. O pui lângă o pubelă de gunoi și tot arată bine. Îți încântă ochiul, la fel ca prietena mai tinerică a lui Dorin Cocoș. Chiar dacă el este o pubelă de gunoi cu burtă care gâfâie de autosuficiență și nesimțire, asta nu afectează cu nimic imaginea căprioarei de lângă el, căreia îi fug tot timpul ochii după unul mai sărac, dar cu pătrățele în loc de ghiozdan pentru grăsime.

BMW i8 (2)

Am fost cu i8-ul prin oraș, dar și pe un drum verde din Dobrogea, cu eoliene și lumea se uita la noi ca la un urs în fustă care dansează și spune bancuri cu Bulă. Oameniise uită la tine cu trei sau patru ochi, exact ca-n desenele animate, iar prin satele unde mai ajunge din când în când câte un Opel Calibra sau VW Passat, oamenii mai aveau puțin și-l sunau pe Oreste să-l anunțe că extratereștrii au aterizat la Vadu Oii și conduc un BMW. Copiii sunt cei mai încântați atunci când văd mașina asta pe viu. Se uită la ea apoi se uită în jur să se asigure că și ceilalți o văd. i8-ul le trezește imaginația și îndoiala în același timp – vor să creadă, dar să fie siguri că nu sunt niște nebuni cu halucinații.

Noi suntem de părere că BMW i8 este astăzi ce a fost Lamborghini Countach la vremea lui. Mașina aia a stat în producție timp de 16 ani pentru că avea un design revoluționar, design care impresionează și acum. Totodată, a distrus barierele designului timid și a dat frâu liber la imaginație și pentru alți producători auto. Cam asta face BMW i8 astăzi. Numele însă ne dă de înțeles că ar fi un urmaș la Seriei 8 și ca să ne facem treaba cum trebuie, am decis să aducem unul și să-l așezăm lângă mașina care-i calcă pe urme 20 de ani mai târziu.

 

 

În 1989 când ăștia-l ciuruiau pe Ceaușescu în direct și proștii erau înlocuiți cu hoții, BMW scotea pe piață un Grand Tourer echipat fie cu un V8 sau un V12. S-au investit atunci aproximativ un miliard de dolari doar pentru dezvoltarea lui. Designul a fost dezvoltat în CAD, ceva destul de rar atunci, avea direcție și pe roțile din spate, iar accelerația era una electro-mecanică. Seria 8 a fost și ea, la rândul ei, o mașină care făcea un salt acrobatic de design, mai ales dacă ne gândim că în 1989 încă se mai fabrica E30-ul. Dar diferența dintre BMW i8 și BMW Seria8 este ca cea dintre un iphone și un telefon public, un smartwatch și un ceas cu cuc, un PS4 și un Nintendo. Dacă un BMW Seria 8 dezvolta între 286 CP și 380 CP din motoare V8 sau V12 de cinci litri, astăzi BMW i8 dezvoltă 231 CP doar dintr-un motor de 1,5 litri cu trei cilindri împrumutat de la un Mini. Doar că i8-ul este un hibrid. Motorul pe benzină propulsează puntea spate, în timp ce un motoraș electric care se ocupă cu tracțiunea pe puntea față mai pune și el osul la treabă cu încă 96 Kilowatti. Puterea totală generată de cele două propulsoare este de 362 CP și 570 Nm, putere care-l ajută să sprinteze de la 0 la 100 km/h în doar 4,4 secunde și să atingă o viteză maximă de 250 km/h. Pare destul de mult pentru o mașină care anunță un consum în regim mixt de 2,1 litri la suta de kilometri. Nu?

 

 

Cum se conduce i8-ul? Aici trebuie din nou să-ți resetezi simțurile și să încerci să te adaptezi viitorului. Mașina este construită din plastic ranforsat cu fibră de carbon, are 1.485 kilograme, dar se simte mult mai ușoară. La volan te simți ca într-un simulator de zbor totul pare artificial – direcția, sunetul electric, luminițile din bord și totuși senzațiile sunt reale. Stai bine în scaunele scoică, vizibilitatea în față e foarte bună, dar în curbe stâlpii ăia frumoși sunt ca un blackout de scurtă durată. În modul eDrive, atunci când doar motorul electric este în folosință, conduci un BMW cu tracțiune față, într-o liniște sinistră de cimitir de martiri uitați. Când schimbi însă pe modul Sport, direcția se întărește și devine mai naturală, suspensiile se întăresc și ele puțin, iar mititelul ăla de trei cilindri se aruncă în atac ca un pikinez turbat. Schimbul dintre modul electric și modul hibrid este unul destul de vivace. Practic, liniștea aia de dinaintea furtunii se amestecă deodată cu niște tunete și fulgere, iar puntea spate începe să te împingă către culmile celor 730 Nm. Sunetul este un amestec de pocnituri și bolborosiri pe retrogradări și un polizor care-ți umblă la măsele pe scaunul de dentist. Șasiul construit din aluminiu și fibră de carbon te lasă se exploatezi mașina la viteze destul de mari, dar trebuie să ții cont că roțile alea subțiri, sunt făcute pentru a oferi o rezistență la înaintare cât mai mică, nu pentru aderență maximă în curbe.

BMW i8 (1)

Concluzia noastră este că BMW i8 este la fel ca un mindfuck movie, pe care vrei să-l mai vezi de două sau trei ori, doar pentru că-ți place să nu-l înțelegi. E un pachet avantgardist compus din artă contemporană, tehnologie de ultimă oră și o palmă după ceafă. Dacă am fost puțin dezamăgiți de faptul că am rămas fără direcție hidraulică chiar și pe M-uri, că au început să apară BMW-uri cu tracțiune față și motoare de trei cilindri, i8-ul este modul celor de la BMW de a ne spune că trebuie să avem puțină răbdare, pentru că viitorul, cu toate superficialitățile lui, s-ar putea să ne placă foarte mult. Singurul lucru care ne scoate din sărite este că moda asta ecologică a apărut abia atunci când tot ce-i natural, bio sau eco este foarte scump. Hmmm…

Multumim QuadCopters Romania – www.quadcopters.ro

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account