BMW Sauber F1.09 – lansarea oficiala

Azi s-a lansat la Valencia noul model de F1 cu care BMW Sauber va concura in acest sezon. Dezvoltarea acestui model a inceput in februarie 2008.  Modelul 2009 are alte trasaturi comparativ cu predecesorii sai. „Nasul” este mai inalt si mai lat ca si pana acuma. Spoilerul frontal este compus din 3 elemente si se intinde pe toata latimea masinii. Pe de alta parte spoilerul din spate este mai ingust – pentru a corespunde cu noile reglementari – si sta neobisnuit de sus, chiar in bataia directa a aerului. Elemente de aerodinamica, cum sunt deflectoarele de aer sau gurile de admisie au fost reduse la minim.

F1.09

2009 este anul in care se revine la slickuri. Acestea vor aduce o imbunatatire a aderentei masinii, lucru care incurajeaza transferul greutatii spre partea frontala. Ca o contramasura, este un alt element pe care echipele au optiunea sa-l introduca din sezonul 2010 : KERS. Kinetic Energy Recovery System, sau sistemul de recuperare e ernergiei cinetice va adauga un plus de greutate in partea din spate a masinii. Pe langa aerodinamica si folosirea cauciucurilor slick, integrarea sistemului KERS reprezinta o noua provocare pentru ingineri. Pana in acest moment, puntea fata a fost modificata si cea spate a primit in design nou.

Willy Rampf este raspunzator de conceptul F1.09 si va fi prezent la curse in calitate de coordonator tehnic.

Daca sasiul a fost dezvoltat de echipa de la Hinwil, tehnologia KERS a fost conceputa la Munchen. Acolo, Markus Duesmann si echipa sa au pregatit motorul V8 pentru a rezista mai multor kilometri de cursa, pentru ca de acest an fiecare motor trebuie sa fie folosit la minim 3 curse, in loc de 2 ca si pana acuma, iar echipele pot folosi maxim 20 de motoare tot sezonul, aici fiind incluse si cele pentru teste.

Echipa din acest an are urmatoarea componenta : Robert Kubica (nr. 5 pe masina), Nick Heidfeld (nr.6 pe masina) si pilotul de rezerva si de teste Christian Klien. Directorul BMW Motorsport este prof. dr. ing. Mario Thiessen iar directorul echipei este Walter Riedl.

Mai jos sunt cateva declaratii pe care le-au facut o parte din membrii echipei.

M. Thiessen : ” Ne-am propus sarcina de a ne imbunatati si mai mult performantele. Ocuparea primelor doua pozitii la marele premiu al Canadei si cele 11 podiumuri din 2008 duc la un standard exigent. In 2009 dorim sa ne mentinem recordul de fiabilitate si in acelasi timp sa ne intensificam nivelul de performante in asa fel incat sa putem fi in fruntea plutonului in mod constant.”

R. Kubica : „Vom fi la fel de competitivi precum am fost si la inceputul sezonului 2008 si speram sa putem sa mentinem acelasi nivel pe tot parcursul acestui sezon.”

N. Heidfeld : „Sunt increzator ca suntem intr-o forma foarte buna. Abia astept prima cursa pentru a putea vedea daca balanta puterii va aduce vreo schimbare.”

[Sursa : BMW Sauber F1 ]
BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account