Discuţie de design la BMW M: întâlnire între BMW M4 şi BMW M4 GT3

De la producţia de serie până la circuit – şi înapoi: într-un nou videoclip, BMW M GmbH oferă informaţii despre dezvoltarea noii maşini de curse BMW M4 GT3 şi identifică câteva similitudini fascinante între noul avanpost din portofoliul BMW M Motorsport şi modelul de serie BMW M4 Competition. Designerii şi inginerii din programul de dezvoltare a maşinilor de producţie BMW şi BMW M Motorsport prezintă detalii interesante despre cele două maşini, în cadrul BMW M4 Design Talk – cu Anne Forschner, designer de exterior al BMW M4 Competition, şi Michael Scully, director auto global la BMW Group Designworks.

Videoclipul începe cu Forschner şi Scully vorbind despre caracteristică de design specială a celor două maşini: grila dublă. „Toate automobilele BMW M au un efect de polarizare, ceea ce înseamnă că nu sunt atractive în mod automat pentru toată lumea. Impactul lor asupra oamenilor este atât fizic, cât şi emoţional”, spune Forschner. „Grila păstrează geometria formelor modelului de producţie, în timp ce suprafeţele interioare au fost deschise şi sărbătoresc grija şi alimentarea cerinţelor de răcire îmbunătăţite ale motorului de curse pentru M4 GT3”, explică Scully. BMW M4 GT3 – care în prezent se află în ultimul său an de dezvoltare – a fost conceput pentru a ajuta echipele BMW M Motorsport să concureze pentru victorii în curse şi titluri în întreaga lume începând cu 2022. Scully continuă: „Luminile din colţurile faţă ale M4 GT3 fac referire la poziţia Air Curtains de la maşina de producţie şi conferă identitate şi structură vizuală unei porţiuni critice aerodinamic a maşinii de curse. Forma lor de bumerang preia forma naturală a suprafeţelor frontale ale maşinii de serie şi suplimentează vizibilitatea pe timp de noapte la mare viteză în timpul curselor de anduranţă”.

Privită din lateral, este clar că maşina de curse implementează acelaşi set deelemente de design ca şi maşina de producţie pentru a defini caroseria: cu o „buclă de continuitate” creată din habitaclul superior/montantul A, detaliul aripilor faţă şi caracteristica oscilantă în sus a caroseriei inferioare.

Acoperişul, cu cele două aripioare longitudinale, şi luneta puternic înclinată sunt, de asemenea, identice ca formă atât pentru BMW M4 Competition, cât şi pentru BMW M4 GT3. Aceste elemente permit un flux de aer ideal către aripa spate a maşinii de curse.

Cele mai mari diferenţe dintre cele două maşini pot fi găsite, probabil, în spate. „Spatele BMW M4 GT3 este familiar în unele suprafeţie, dar în altele arată foarte diferit”, spune Anne Forschner. „Maşina de curse este mai lată cu 75 de milimetri pe fiecare parte, dar am preluat luminile din spate de la maşina de producţie, iar conturul din spate al capotei portbagajului este, de asemenea, acelaşi”, adaugă Michael Scully.

Forschner subliniază modul în care numeroasele asemănări dintre cele două automobile, care conferă deja modelului standard un aspect foarte sportiv şi oferă o bază excelentă pentru versiunea de curse, reflectă în mod clar modul în care cele două maşini au fost dezvoltate: „De la şosea la circuit şi de la circuit înapoi pe şosea”. Între timp, Scully nu face rabat când este vorba să-şi laude colegii săi din producţia de serie. „Modelul de serie BMW M4 Competition reprezintă o bază minunată pe care să faci o maşină de curse. Are geometrie şi elemente emblematice orientate pentru a oferi performanţe şi eficienţă ridicate.”

Peste câteva săptămâni, un al doilea videoclip se va concentra asupra piesei centrale comune a celor două maşini. În cadrul acestuia, Marcus Engelke, project manager transmisie BMW M4, şi Ulrich Schulz, responsabil pentru designul transmisiei la BMW Motorsport, vor vorbi despre motorul cu şase cilindri dispuşi în linie, cu tehnologie M TwinPower Turbo, care a fost conceput de la început pentru ambele modele, de serie şi de competiţie.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account