Noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback – Ce alegi?

Noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback

Segmentul compact este probabil cel mai disputat segment de piață, iar întrebarea „noul BMW Seria 1 sau Audi A3?” apare în momentul în care te-ai gândit pentru prima oară la o compactă premium. Acest comparativ foto nu face decât să compare cele două modele din punctul de vedere al designului, accentuând însă și performanțele dinamice sau consumul de combustibil.

Sigur, Mercedes-Benz Clasa A și Volvo V40 nu trebuie ignorate, însă cea mai mare rivalitate rămâne totuși, din punctul meu de vedere, între noul BMW Seria 1 și Audi A3 Sportback. Pentru a încerca să răspundem întrebării „noul BMW Seria 1 sau Audi A3?” am ales versiunile cu cinci portiere în cazul fiecărui model, între trebuie precizat că atât noul BMW Seria 1, cât și Audi A3 pot fi comandate și în variantele cu trei uși. Ce-i drept, Audi A3 Sportback este numele corect pentru versiunea în cinci uși a lui Audi A3, însă sunt convins că ați înțeles despre ce e vorba.

Noul BMW Seria 1 vs Audi A3 Sportback2

Noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback: care dintre cele două arată mai bine?

Noul BMW Seria 1, deși este mai degrabă un facelift al generației precedente, arată acum mult mai bine. Dacă până acum BMW Seria 1 era o mașină urâțică, acum lucrurile s-au schimbat. Partea frontală și cea din spate au fost redesenate, iar noul BMW Seria 1 îmi pare acum una dintre cele mai atractive modele din clasa compactă. Sportivitatea, eleganța, imaginea dinamică, dar și dimensiunile mult mai bine proporționate transformă aproape complet designul noului BMW Seria 1. E un fel de rinoplastie, combinată cu o ridicare de pomeți și cu ceva silicon în fese, iar partea bună e că în cazul noului BMW Seria 1 „chestiile noi” nu se vor lăsa în timp. Audi A3 Sportback este pe piață de aproape trei ani, dar designul său nu pare deloc îmbătrânit. A rămas aceeași compactă elegantă, ce se detașează în trafic. Liniile arcuite ale caroseriei par și acum la fel de tinere și de bine proporționate, iar sportivitatea poate fi accentuată de pachetul S line. Totuși, din punctul meu de vedere, noul BMW Seria 1 este mașina cu un design mai dinamic, în timp ce Audi A3 e compacta care excelează la capitolul „eleganță”. În plus, pe lângă versiunile cu trei și cinci uși, hatchback, Audi A3 Sedan este o altă opțiune în segmentul compact. Un test drive cu Audi A3 Sedan găsești aici.

Noul BMW Seria 1 vs Audi A3 Sportback2

Noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback: ce motorizări oferă fiecare?

Diesel, benzină, supraalimentare, tracțiune integrală, transmisii manuale sau automate, putere, eficiență… Pentru fiecare dintre cele două modele, opțiunile sunt multiple și cu siguranță vei găsi o versiune pe gusutul tău și probabil că atunci când vom avea toate datele tehice pentru Seria 1 vom putea răspunde la întrebarea „noul BMW Seria 1 sau Audi A3?”. De notat este, așa cum ziceam și la început, că noul BMW Seria 1 rămâne o mașină cu tracțiune spate și, pe deasupra, distribuția maselor pe punți este perfectă 50:50. Prin urmare, noul BMW Seria 1 pornește din start cu un avantaj „dinamic” în fața lui Audi A3 Sportback. Dar să începem cu început și anume cu cele mai eficiente motorizări. Fiecare dintre cele dou modele oferă propulsoare diesel, de cilindree redusă, însă în timp ce noul BMW Seria 116d are un motor diesel de 1,5 litri, cu trei cilindri, Audi A3 Sportback are un motor de 1,6 litri, cu patru cilindri. Interesant este faptul că în acest caz, noul BMW Seria 1 oferă 116 CP și un consum mediu de numai 3,4 l/100 km. Audi A3 Sportback 1.6 TDI are 105 CP și un consum mediu de 3,8 l/100 km.

Noul BMW Seria 1 vs Audi A3 Sportback2

Comparativul foto „noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback?” merge mai departe cu o gama de motorizări diesel completă. În cazul noului BMW Seria 1 cu versiunile 118d, 120d și 125d, toate cele trei având sub capotă un propulsor de 2,0 litri, cu puteri ce variază între 143 și 218 cai-putere. Noul BMW Seria 1 118d rivalizează cu Audi A3 Sportback 2.0 TDI 150 CP. În acest caz, 118d, cu 143 CP, este depășit de A3 2.0 TDI, acesta având 150 CP. În cazul următoarelor două versiuni, 120d și A3 2.0 TDI 184 CP, noul BMW Seria 1 iese în avantaj, punând la dispoziție 190 CP. De notat este faptul că atât 118d, cât și 120d pot fi cuplate cu sistemul de tracțiune integrală xDrive. Același lucru este valabil și pentru cele două versiuni de putere ale lui Audi A3 SPortback 2.0 TDI, ce pot fi cuplate cu sistemul de tracțiune integrală quattro. Mai departe, noul BMW Seria 1 125d, cu cei 218 cai-putere, rămâne fără rival din partea lui Audi A3 Sportback. Totuși, cele trei versiuni diesel de bază (116d, 118d, 120d) au parte de concurență serioasă din partea celor de la Audi. De notat este și faptul că versiunile 120d xDrive și 125d sunt echipate în standard cu transmisia automată cu opt rapoarte, Steptronic.

Noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback

Rivalitatea în cazul motorizărilor pe benzină este la fe de serioasă. Ambele modele oferă motorizări supraalimentate, cu cilindree mică, dar și motorizări potente. Audi A3 Sportback 1.2 TSI este cea mai mică motorizare, în timp ce noul BMW Seria 1, în versiunea 114i va prelua motorizarea de 1,5 litri, cu trei cilindri, introdusă pentru prima dată pe noul MINI. Cele mai mari orgolii vor apărea însă în cazul versiunilor de top. Noul BMW Seria 1 M135i și M135ixDrive pune la dispoziție 326 de cai-putere. De cealaltă parte, Audi RS 3 Sportback vine cu 40 CP în plus, pentru un total de 367 de cai-putere, tracțiune integrală și transmisia S tronic.

Noul BMW Seria 1 vs Audi A3 Sportback2

Noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback: cum sunt în interior?

Pentru a răspunde întrebării „noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback?” calitatea și designul interiorului joacă un rol crucial. Atunci când a fost lansată pe piață, această generație a lui Audi A3 Sportback a stabilit standardul de calitate a interiorului în clasa sa. Noul BMW Seria 1 a avut cu siguranță de învățat de la generația precedentă, așa că ne așteptăm ca interiorul să fie fără reporș. În comunicatul ce a însoțit primele imagini oficiale cu noul BMW Seria 1, bavarezii promit că sistemul de climatizare automată, sistemul multimedia Radio Professional și sistemul de control iDrive vor fi oferite în echiparea standard, lucru ce nu poate trece neobservat pentru cei care se afla în căutarea unei compacte premium. Mai mult, pentru noul BMW Seria 1 va fi disponibilă o nouă suită de sisteme de asistență, incluse în „programele” BMW ConnectedDrive sau BMW Driving Assistent. În aceste condiții, Audi A3 Sporback rămâne puțin în urmă, însă probabil că aceste minusuri vor fi corectate odată cu următoarea generație compactei din Ingolstadt.

Noul BMW Seria 1 vs Audi A3 Sportback2

Din punctul meu de vedere, Audi A3 Sportback are în continuare cel mai frumos interior din această clasă. Pur și simplu, designul este unul de excepție, iar calitatea materialelor este impresionantă. Fiecare buton, fiecare comutator, oferă un feeling special, de calitate impecabilă. Încă nu știu cum este „pe viu” interiorul noului BMW Seria 1, așa că până vom afla, Audi A3 rămâne cu un interior de invidiat.

Noul BMW Seria 1 vs Audi A3 Sportback2

Noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback?

Cu un interior de excepție, cu un design exterior elegant și cu o serie de motorizări performante și eficiente, Audi A3 Sportback este modelul pe care noul BMW Seria 1 trebuie să-l depășească în segmentul compactelor premium. Armele sale sunt propulsia, gama de motorizări, sportivitatea, dar și noi sisteme și echipamente menite să-ți facă viața mai frumoasă. În plus, noul BMW Seria 1 are acum un design extrem de atractiv. Totuși, până nu vom avea toate datele legate de performanțele dinamice și mai ales despre prețurile noului BMW Seria 1 nu putem da un răspuns întrebării „noul BMW Seria 1 sau Audi A3 Sportback?” Partea bună este că noul BMW Seria 1 își va face apariția în showroom-uri în luna aprilie, așa că nu mai e deloc mult de așteptat.

 

 

 

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account