Primul trimestru: Transformare accelerată, consolidare semnificativă a afacerii principale

BMW Group a continuat o creştere susţinută în primul trimestru al anului 2021, aşa cum demonstrează cifrele sale remarcabile raportate. Compania îşi continuă în mod sistematic procesul de transformare într-un ritm ridicat, atingând noi repere în ceea ce priveşte mobilitatea electrică, digitalizarea şi dezvoltarea durabilă. În acelaşi timp, a reuşit să îşi consolideze modelul de afaceri în primul trimestru al anului şi să crească în continuare.

Comunicat de presă BMW Group:

„Primul trimestru arată că modelul nostru de afaceri global este unul de succes, chiar şi în perioade de criză. Rămânem pe drumul cel bun pentru o creştere durabilă şi profitabilă continuă”, a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG, la München. „Strategia noastră se bazează pe menţinerea unui accent deosebit pe furnizarea de produse high-tech atractive care sunt destinate să modeleze în viitor universul în schimbare al mobilităţii. Cu această viziune clară, dezvoltăm deja următoarele salturi tehnologice majore care vor continua să ne fascineze clienţii în următorii 10 ani.”

Obiectivul principal al activităţii BMW Group este mobilitatea electrică durabilă, conectată digitalDezvoltarea mobilităţii electrice a fost accelerată de abordarea holistică adoptată de BMW Group, determinată în special de adăugarea sistematică de tehnologii de propulsie electrificate în portofoliul său de modele şi de obiectivul de a-şi creşte vânzările de automobile complet electrice cu o medie de peste 50% pe an până în 2025. Până atunci BMW Group intenţionează să aibă aproximativ două milioane de automobile complet electrice pe drumurile din întreaga lume, ceea ce-l plasează şi pe drumul cel bun dintr-o perspectivă strategică pentru a atinge ambiţioasele obiective ale UE de decarbonizare până în 2030.

Ca parte a acestei strategii, BMW Group doreşte să joace un rol de lider în dezvoltarea tehnologiei bateriilor. În cadrul celui de-al doilea proiect „IPCEI” („Proiect Important de Interes European Comun”) coordonat de UE, accentul este pus pe dezvoltarea următoarei generaţii de celule de baterii litiu-ion. Se aşteaptă ca bateria solid-state (ASSB) pentru automobile să fie mai rentabilă, mai durabilă şi optimizată pentru reutilizarea circulară a materiilor prime pentru a ţine seama de disponibilitatea tot mai limitată a resurselor naturale la nivel mondial. După implementarea lor în automobile, intenţia este de a utiliza bateriile ca dispozitive de stocare staţionare, cu obiectivul final de a prelucra toate materiile prime pentru reutilizare ulterioară. Al doilea proiect IPCEI promovează dezvoltarea continuă a tehnologiilor de proces şi construirea unei uzine de producţie prototip pentru module şi sisteme inovatoare de baterii. BMW Group a semnat recent un acord cu compania americană Solid Power pentru industrializarea noilor baterii solid-state. Ca parte a unui proiect-pilot, acesta din urmă va furniza celule de baterii solid-state cu o capacitate mai mare de 100 Ah încă din 2022.

Prin adoptarea acestei abordări de reutilizare durabilă, BMW Group intenţionează să aducă o contribuţie valoroasă la conservarea resurselor naturale limitate. Circularitatea este şi un mod proactiv de a contracara creşterile de preţ ale mărfurilor rare în viitor.

„Acest exemplu de combatere a deficitului de resurse arată clar modul în care dezvoltarea durabilă are beneficii economice şi ecologice şi validează abordarea cuprinzătoare a dezvoltării durabile aplicată în întreaga companie”, a declarat Oliver Zipse.

În acelaşi timp, BMW Group este implicat pe larg şi în extinderea infrastructurilor de încărcare publice şi private. Din 2013, a participat la aproximativ 50 de proiecte internaţionale cu diverşi parteneri, instalând împreună peste 15.000 de puncte de încărcare publice. Până la jumătatea anului, va avea în jur de 4.100 de puncte de încărcare pentru angajaţii săi în zone de parcare din diferite locaţii ale companiei, din care aproximativ jumătate vor fi accesibile publicului larg, toate alimentate integral cu energie electrică din surse regenerabile.

De asemenea, BMW Group încurajează extinderea rapidă şi accesul la o infrastructură de încărcare deschisă în Europa sub forma unei colaborări recent convenite a filialei YOUR NOW, CHARGE NOW, cu compania energetică bp (fostă: BP British Petroleum). Având în vedere acelaşi obiectiv, BMW Group este şi cofondator şi partener al Ionity şi al reţelei sale de încărcare de mare putere. Până în prezent, Ionity a înfiinţat în jur de 350 de staţii de încărcare în toată Europa, numărul urmând să crească la peste 400 până la sfârşitul anului. Aceste facilităţi de încărcare oferă fiecare în medie patru puncte de încărcare rapidă şi sunt situate convenabil pe autostrăzi şi pe rutele principale de circulaţie. Modelul complet electric BMW iX3, de exemplu, poate fi reîncărcat în decurs de 10 minute pentru o autonomie de până la 100 km (WLTP) la unul dintre aceste puncte de încărcare rapidă. Reţeaua Ionity urmează să fie extinsă succesiv şi în oraşe.

Misiunea BMW Group de a construi cea mai „verde” maşină electrică a fost susţinută de implicarea sa într-o serie de proiecte în ultimul trimestru.

De exemplu, a încheiat acorduri de aprovizionare pe mai mulţi ani cu compania americană Livent pentru a achiziţiona litiu durabil provenit din America de Sud. Livent utilizează un proces special care reduce la minimum impactul extracţiei litiului asupra ecosistemului înconjurător.

Cu efect imediat, jumătate din aluminiul cerut de turnătoria de metale uşoare din Landshut va fi furnizat de compania Emirates Global Aluminium din Abu Dhabi. Materia primă este produsă utilizând energie electrică generată de una dintre cele mai mari ferme solare din lume.

De asemenea, BMW Group are o participaţie la Boston Metal, o companie care îşi propune să facă producţia de oţel mai durabilă. Boston Metal lucrează la industrializarea proceselor de electroliză cu emisii reduse pentru producerea fierului.

În colaborare cu WWF (World Wide Fund For Nature), Google, Samsung SDI şi Volvo, BMW Group a lansat o iniţiativă pentru protejarea mărilor adânci. În consecinţă, practica extragerii de minerale din mineritul de mare adâncime este considerată tabu atâta timp cât consecinţele nu au fost cercetate cuprinzător în mod ştiinţific

Cea mai mare flotă din lume capabilă de actualizări over-the-air urmează să fie pe şosele până la sfârşitul anului 2021

În afară de transmisia electrică în sine, alţi factori cruciali care conduc procesul de transformare includ sistemele software şi interacţiunea lor digitală cu automobilul.

Din 2014, clienţii au putut să rezerve şi să plătească pentru servicii online direct din automobil prin intermediul magazinului BMW Connected Drive. Mai mult, din 2018, conducătorii BMW au reuşit să menţină conectivitatea automobilului actualizată în orice moment cu ajutorul actualizărilor software over-the-air, la fel cum s-au obişnuit deja să facă cu smartphone-urile lor. Până la sfârşitul anului 2021, BMW Group va avea deja cea mai mare flotă din lume pe şosea, cu aproximativ 2,5 milioane de automobile care pot fi actualizate over-the-air cu funcţii noi şi îmbunătăţite.

BMW iX va fi primul automobil care va prezenta noul sistem de operare BMW 8 – cel mai puternic sistem de procesare a datelor conceput până acum pentru automobile – permiţând actualizări over-the-air de mare viteză, care vor oferi o gamă şi mai largă de funcţii la cerere, care poate fi comandată şi instalată over-the-air în orice moment, cu flexibilitate completă.

BMW Group a fost în curs de creştere în primul trimestru

Comparativ cu performanţa afectată de pandemie din primul trimestru al anului precedent, datele financiare importante s-au dezvoltat pozitiv în primele trei luni ale exerciţiului financiar 2021. Recuperarea semnificativă a pieţelor, care a început la jumătatea anului 2020, a continuat să câştige impuls în primul trei luni ale acestui an. Într-un mediu favorabil, BMW Group a stabilit un nou record pentru livrările din primul trimestru, cu o creştere de 33,4% faţă de anul precedent la 636.606 unităţi (2020: 477.111 unităţi).

Vânzările de automobile electrificate s-au dublat în primul trimestru

Cererea puternică de automobile electrificate (plug-in hybrids şi automobile electrice) a contribuit în mod substanţial la performanţa remarcabilă a vânzărilor, livrările fiind mai mult decât duble faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. Această rată de creştere dinamică este o mărturie a succesului strategiei de electrificare a BMW Group, cu un total de 70.207 automobile electrificate livrate clienţilor în cele trei luni (2020: 30.692 unităţi; +128,7%), inclusiv 14.161 de unităţi din modelele complet electrice BMW iX3, BMW i3 şi MINI Cooper SE (2020: 6.457 unităţi; +119,3%). În cursul anului 2021, doi lideri-cheie în inovaţie – BMW iX şi BMW i4 – vor fi adăugaţi în segmentele de bază ale mărcii BMW.

Creştere semnificativă a veniturilor şi câştigurilor BMW Group

Nivelul mult îmbunătăţit al veniturilor şi  veniturilor a fost determinat de o combinaţie de creşterea volumului vânzărilor în toate regiunile lumii, în special în China, şi de preţuri de vânzare îmbunătăţite. Efectele pozitive au venit şi din situaţia robustă de pe piaţa automobilelor second-hand, determinând creşterea veniturilor din revânzarea automobilelor oferite prin leasing, mai ales în SUA.

Veniturile companiei au crescut cu 15,2%, la 26,778 miliarde de euro (2020: 23,252 miliarde €; +18,9% ajustat pentru factorii valutari).

Cheltuielile de cercetare şi dezvoltare ale companiei au totalizat 1,287 miliarde de euro (2020: 1,324 miliarde €; -2,8%), uşor mai mici decât cu un an înainte, costurile fiind concentrate în primul trimestru 2021 în principal pentru electrificare şi digitalizare, precum şi pentru pregătirea lansării producţiei pentru BMW iX. Creşterea veniturilor a determinat scăderea raportului C&D la 4,8% (2020: 5,7%). La 22,6%rata de capitalizare a fost, de asemenea, mai mică decât cu un an mai devreme (2020: 28,4%).

În lumina diferitelor efecte pozitive descrise mai sus, profitul anterior rezultatului financiar al companiei pentru perioada de trei luni a crescut semnificativ la 3,025 miliarde de euro (2020: 1,375 miliarde €; +120%).

Rezultatul financiar îmbunătăţit a contribuit, de asemenea, la creşterea profitului. În special, cota companiei din profitul joint-venture-ului chinez BMW Brilliance Automotive în valoare de 503 milioane de euro (2020: 162 milioane €), precum şi efectele pozitive de evaluare generate de acoperirea ratei dobânzii şi investiţiile individuale au dus la o îmbunătăţire semnificativă a rezultatului financiar din primul trimestru, care s-a transformat de la o sumă negativă netă de 577 milioane €, la o sumă netă pozitivă de 732 milioane de euro.

Profitul brut al BMW Group s-a îmbunătăţit la 3,757 miliarde de euro (2020: 798 milioane €). Marja EBT a companiei a fost de 14,0% (2020: 3,4%). Profitul net al grupului s-a ridicat la 2,833 miliarde de euro (2020: 574 milioane €).

„Rentabilitatea este un aspect-cheie al călătoriei noastre de transformare. Puterea noastră operaţională ne permite să gestionăm mişcarea către o lume a mobilităţii durabile, conectată digital. Având în vedere acest obiectiv, investim în mod special în sisteme de propulsie cu emisii reduse şi în produse şi echipamente foarte inovatoare şi atractive. În plus, continuăm să ne eficientizăm procesele şi structurile pentru a creşte performanţa”, a declarat Dr. Nicolas Peter, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru finanţe, vineri la München.

Creştere dinamică a vânzărilor pentru toate mărcile grupului

Volumul mai mare de vânzări în primul trimestru al anului 2021 a dus la creşteri corespunzătoare ale veniturilor şi profitului din segmentul auto.

Livrările la nivel mondial de automobile ale mărcii BMW au totalizat 560.543 de unităţi (2020: 411.809; +36,1%). Datele au inclus contribuţii excelente de la gamele de mare succes BMW Seria 5 şi BMW Seria 3, ambele înregistrând o creştere de peste 40% de la un an la altul. Modelele populare ale familiei X au fost, de asemenea, foarte solicitate în această perioadă de trei luni.

Cu 74.683 de unităţi, vânzările mărcii MINI au fost cu 16% mai mari decât cu un an mai devreme (2020: 64.449; +15,9%). Cererea pentru MINI Countryman a fost extrem de mare, cu livrări în creştere cu peste o treime (+35,9%), precum şi pentru modelele John Cooper Works (+20,5%).

Rolls-Royce Motor Cars a livrat 1.380 de automobile clienţilor, cel mai mare număr atins vreodată într-un singur trimestru (2020: 853; +61,8%), China, SUA şi regiunea Asia-Pacific fiind cei mai mari contribuabili la această creştere.

Livrări mai mari în toate regiunile importante ale lumii

În Europa, numărul automobilelor livrate de BMW Group a crescut solid cu 8,1%, până la 239.018 unităţi (2020: 221.024), în ciuda efectelor adverse ale pandemiei de coronavirus.

Clienţilor din Germania li s-au livrat 62.696 de unităţi (2020: 66.004; -5,0%), iar celor din Marea Britanie 42.413 unităţi (2020: 44.474; -4,6%). În alte ţări şi regiuni din Europa, precum Franţa, Italia şi nordul Europei, BMW Group a înregistrat o creştere a volumului vânzărilor de peste 10% de la an la an.

Livrările către clienţii din America au crescut la 96.352 de unităţi (2020: 82.078; +17,4%) pe măsură ce pieţele au continuat să îşi revină, mai ales în SUA, unde vânzările au crescut cu mai mult de o cincime până la 78.067 de unităţi (2020: 64.956; +20,2%).

În Asia, BMW Group a livrat un total de 287.697 de unităţi, în creştere cu 77% faţă de acelaşi trimestru din anul trecut şi un nou maxim istoric (2020: 162.940; +76,6%). Datele de vânzări pentru China aproape s-au dublat de la an la an, totalizând 230.193 unităţi (2020: 116.577; +97,5%), creşterea procentuală mare refelectând şi performanţa mai slabă din anul precedent.

Segmentul Auto înregistrează o creştere ridicată a veniturilor

Veniturile segmentului s-au ridicat la 22,762 miliarde de euro în primul trimestru (2020: 17,989 miliarde €; +26,5%, ajustat la monedă +30,4%), aspect determinat în principal de tendinţa ascendentă continuă a volumului vânzărilor. În plus, efectele pozitive ale mixului de produse datorate vânzărilor mai mari ale modelelor X5 şi X6, printre alte modele au stimulat veniturile. Veniturile generate de joint-venture-ul chinez BMW Brilliance Automotive au crescut şi ele faţă de nivelul anului precedent.

Nivelul EBIT al segmentului s-a ridicat la 2,236 miliarde de euro (2020: 229 milioane €), iar profitul brut al segmentului la 2,776 miliarde de euro (2020: 80 milioane €). Marja EBIT a ajuns la 9,8% şi, prin urmare, în intervalul-ţintă definit pe termen lung (2020: 1,3%).

Cash flow liber generat de segmentul Auto a crescut la 2,522 miliarde de euro, reflectând în principal profitul brut îmbunătăţit şi o gestionare riguroasă continuă a resurselor financiare.

Financial Services: creştere solidă a noilor contracte cu clienţii retail

În total, 489.066 noi contracte de finanţare şi leasing au fost semnate cu clienţii retail în primul trimestru al anului 2021, în creştere solidă cu 8,8% faţă de un an mai devreme (2020: 449.687), în principal datorită creşterii accentuate a activităţii de finanţare a creditelor (+15,2%), în special în China. Volumul total de noi contracte de finanţare şi leasing încheiate cu clienţii retail a crescut cu 9,1%, până la 15,351 miliarde de euro (2020: 14.075 miliarde €).

Îmbunătăţire semnificativă a câştigurilor din segmentul Financial Services

Veniturile generate de segmentul Financial Services în primul trimestru au crescut uşor la 7,906 miliarde de euro (2020: 7,598 miliarde €; +4,1%) ca urmare a efectelor pozitive din afaceri cu automobile de leasing la sfârşitul contractului.

Veniturile s-au îmbunătăţit şi mai pronunţat, în mare parte datorită situaţiei de risc îmbunătăţite, pe de o parte, şi veniturilor mai mari din vânzarea automobilelor de leasing returnate, pe de altă parte, în special pe piaţa SUA, profitul brut al segmentului crescând la 787 milioane de euro (2020: 484 milioane €; +62,6%). Segmentul Financial Services asigură provizioane continue şi cuprinzătoare pentru a ţine seama de riscurile semnificative ale afacerii. Evaluările actuale confirmă faptul că valoarea reziduală şi riscurile de credit sunt acoperite în mod corespunzător.

Se estimează că restul anului rămâne volatil

Pandemia de coronavirus va continua să influenţeze cursul afacerilor pentru BMW Group pe parcursul exerciţiului financiar curent – atât direct, cât şi indirect. Cu toate acestea, măsurile de vaccinare luate la nivel mondial ar trebui să aibă un efect pozitiv asupra situaţiei şi să reducă din ce în ce mai mult impactul negativ al pandemiei asupra creşterii economice mondiale. Chiar şi aşa consecinţele negative pentru BMW Group nu pot fi excluse în cursul anului. Mai mult, creşterea preţurilor la materiile prime ar putea avea un impact diminuator asupra profiturilor viitoare. Având în vedere mediul dinamic actual, BMW Group îşi reafirmă perspectivele pentru întregul an, aşteptând ca performanţa afacerii să îşi continue dezvoltarea pozitivă. Noile modele şi serviciile digitale care acoperă diverse aspecte ale mobilităţii individuale sunt de aşteptat să asigure menţinerea unei cereri susţinute. Prin urmare, se anticipează că profitul brut al companiei va creşte semnificativ în perioada de următoare.

Segmentul Auto va înregistra o creştere solidă de la an la altul a numărului de automobile BMW, MINI şi Rolls-Royce livrate clienţilor. Marja EBIT a segmentului este stabilită să se îmbunătăţească semnificativ faţă de valoarea anului precedent şi să ajungă la limita superioară a intervalului de prognoză între 6 şi 8%, segmentul RoCE îmbunătăţind astfel semnificativ. Cash flow liber al segmentului va depăşi probabil 4 miliarde de euro pe parcursul întregului an.

În segmentul Financial Services, se estimează că rentabilitatea capitalului propriu (RoE) va fi spre limita superioară a intervalului cuprins între 12 şi 15%.

Se aşteaptă ca segmentul Moto să înregistreze o creştere solidă a livrărilor către clienţi. Se estimează că marja EBIT se va încadra într-un interval-ţintă de 8-10%, permiţând segmentului să înregistreze un nivel RoCE semnificativ mai ridicat decât un an mai devreme.

De asemenea, BMW Group îşi reafirmă prognoza pentru indicatorii de performanţă nefinanciari. În consecinţă, se aşteaptă o creştere uşoară a proporţiei femeilor în funcţiile de conducere. În acelaşi timp, BMW Group vizează o nouă reducere semnificativă a emisiilor de carbon generate de flota sa de automobile noi. Potrivit prognozelor actuale, emisiile de carbon per automobil produs se aşteaptă să scadă moderat.

Obiectivele companiei pentru anul acesta urmează să fie îndeplinite cu o forţă de muncă redusă uşor. Incertitudinea permanentă – în special în ceea ce priveşte evoluţia ulterioară a pandemiei de coronavirus, evoluţiile macroeconomice şi politice, precum şi politicile comerciale şi vamale internaţionale – ar putea avea un impact negativ asupra condiţiilor economice din multe regiuni. Aceste eventualităţi ar putea limita creşterea economică şi, prin urmare, ar putea avea un impact semnificativ asupra performanţei de afaceri a BMW Group.

BMW Group – privire de ansambluTrimestrul I 2021Trimestrul I 2020Evoluţie (%)
Livrări către clienţi 
Automobile 1 (unităţi)636.606477.11133.4
Din care:
BMW1 (unităţi)
560.543411.80936.1
MINI1 (unităţi)74.68364.44915.9
Rolls-Royce1 (unităţi)1.38085361.8
Motociclete (unităţi)42.59234.77422.5
Forţă de muncă (la 31.12.2020)120.726126.016-4.22
Marjă EBIT segment auto (%)9,81,38.5 % points
Marjă EBIT segment moto (%)17,912,95 % points
Rentabilitate brută a vânzărilor 2 (%)14,03,410.6 % points
Venituri (miliarde €)26,77823,25215.2
Din care:
Automobile (miliarde €)
22,76217,98926.5
Motociclete (milioane €)75355735.2
Financial Services (miliarde €)7,9067,5984.1
Alte entităţi (milioane €)11
Eliminări (miliarde €)-4,644-2,89360.5
Profit anterior exerciţiului financiar (EBIT) (miliarde €)3,0251,375120.0
Din care:
Automobile (milioane €)
2.236229
Motociclete (milioane €)1357287.5
Financial Services (milioane €)76754241.5
Alte entităţi (milioane €)-612
Eliminări (milioane €)-107520
Profit brut (EBT) (milioane €)3.757798
Din care:
Automobile (milioane €)
2,77680
Motociclete (milioane €)1357287.5
Financial Services (milioane €)78748462.6
Alte entităţi (milioane €)141-344
Eliminări (milioane €)-82506
Impozit pe profit (milioane €)-924-224
Profit net (milioane €)2,833574
Venituri per acţiune (ordinară/preferenţială) (€)4.26/4.260.84/0.84-/-

1 În legătură cu o revizuire a vânzărilor sale şi a practicilor de raportare aferente, BMW Group a examinat datele anterioare privind livrările de automobile şi a stabilit că anumite livrări nu au fost raportate în perioadele corecte. BMW Group a revizuit datele privind livrările de automobile retrospectiv pentru anii anteriori. Informaţii suplimentare pe această temă pot fi găsite în Raportul BMW Group 202, la paginile 128 şi 129.

2 Profitul brut al companiei ca procent din veniturile companiei.

GLOSAR – explicarea principalelor indici de performanţă

Livrări

Un automobil nou sau folosit va fi înregistrat ca livrare odată ce este înmânat utilizatorului final. Afacerile cu clienţii retail includ şi deţinătorii de leasing din contracte cu BMW Financial Services şi, în SUA şi Canada, dealerii atunci când desemnează un automobil ca înlocuitor de service sau maşină demo. În cazul automobilelor folosite, utilizatorii finali pot include dealerii şi alte terţe părţi când cumpără un automobil de companie la licitaţie sau direct de la BMW Group. Automobilele desemnate pentru utilizatorul final care suferă o pierdere totală în tranzit sunt înregistrate tot ca livrări. Livrările pot fi făcute de BMW AG, de una dintre subsidiarele sale internaţionale, un dealer BMW Group sau dealeri terţi independenţi. Marea majoritate a livrărilor – şi, prin urmare, raportarea livrărilor către BMW Group – este făcută de dealeri terţi independenţi.

EBIT

Profitul anterior/pierderea anterioară exerciţiului financiar cuprinde veniturile, mai puţin costurile de vânzări, cheltuielile de vânzări şi administrative şi valoarea netă a altor venituri şi cheltuieli operaţionale.

Marja EBIT

Profit/pierdere anterior exerciţiului financiar ca procent din venituri.

EBT

EBIT plus rezultat financiar.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account