BMW la CES 2015

Nu-I așa că întotdeauna ți-ai dorit o mașină care să se parcheze singură, printr-o simplă comandă vocală sau prin apăsarea unei comenzi prin intermediul ceasului tău inteligent?!

Sună puțin SF și, cu toate că e destul de departe de implementarea la scară largă, sistemul BMW Remote Valet Parking ne arată cum vom conduce în viitor. Și mie mi s-a întâmplat să-mi fie urât sau lene sau să mă grăbesc atât de tare încât cele 10 minute pe care l-aș fi pierdut intrând într-o parcare supra-etajată, parcând mașina și ieșind din parcare pe jos m-ar fi făcut să ajung în întârziere. Norocul meu și al celor ca mine este că BMW a dezvoltat un sistem automat de parcare, fără să fie nevoie ca șoferul să fie efectiv în mașină.

 

P90170869_highRes

Acest sistem va fi prezentat anul viitor în Las Vegas la Consumer Electronics Show (CES) și, conform spuselor BMW, sistemul a funcționat perfect în cazul mașinii de studiu, un BMW i3. Practic, BMW se va folosi de planurile digitale ale parcărilor supra-etajate ce vor fi implementate în sistemul de navigație al mașinii. Șoferul coboară din mașină la intrarea în parcare și, prin intermediul unui Smartwatch, trimite mașina către un loc de parcare. Folosind aceste planuri digitale, precum și o serie de senzori radar pentru a evita diferitele obstacole ce pot apărea în calea mașinii – ex.: mașini parcate neregulamentar – BMW a reușit să elimine navigarea prin sistemul GPS care nu este întotdeauna exact în interiorul acestor parcări. În momentul în care mașina ajunge pe locul de parcare se închide singură și așteaptă cuminte să fie chemată de șofer.

P90170862_highRes

La plecare, șoferul folosește tot Smartwatch-ul pentru a chema mașina. Aceasta analizează distanța la care se află șoferul de parcare, estimează timpul de care are nevoie pentru a ajunge la ieșire și se pune în mișcare astfel încât să ajungă la ieșirea din parcare în același timp cu șoferului.

P90170871_highRes

Nu știu cum vi se pare vouă, însă eu mi-aș dori un astfel de sistem. Desigur, discuțiile despre siguranță, eficiență și, până la urmă despre cine răspunde în cazul în care are loc un accident în timp ce mașina se conduce singură, sunt de prisos în cazul de față. Cert e că ne apropiem cu pași mărunți, dar siguri, de vehicul autonom.

BMW Motorrad

Comentarii

©2023 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account