De ce oare a aprobat BMW al 19-lea Art Car?

BMW Art Car

Când te gândești la BMW Art Car nu-ți imaginezi trei buline și-un eleron vopsit. Seria de art car-uri BMW înseamnă mult mai mult decât atât, dar se pare că în 2016, minimalismul a fost dus la extrem și aplicat fizic pe o mașină îmbulinată. Sau, mai bine zis, BMW a îmbulinat-o.

Trebuie spus de la bun-început că nu sunt un artist și că acest text este o simplă opinie personală. N-am studiat arta și, de cele mai multe ori, am dificultăți în a înțelege sau aprecia arta modernă, oricum și în orice formă ar fi ea expusă. Și nu aș fi scris acest text dacă nu aș fi urmărit clipul video în care John Baldessari explică ce a vrut să „spună artistul” cu cel de-al 19-lea Art Car.

Fără să-mi asum rolul de critic de artă, pur și simplu mașina „desenată” de John Baldessari mi se pare o glumă nereușită. Sau poate nu am eu un simț al umorului destul de fin. Trecând rapid prin istoria BMW Art Car e imposibil să nu apreciezi operele realizate de Alexandrer Calder, de Frank Stella, de Andy Warhol, de A.R. Penck sau de Jeff Koons. Fiecare dintre primele 17 modele BMW Art Car are o poveste, un concept și un mesaj pe care reușește să-l transmită mai departe. În cazul de față, lucrurile sunt „ironice” și „satirice”, așa cum John Baldessari descrie conceptul lucării sale.

BMW Art CarPovestea din spatele celor două modele BMW M6 GT3 care au au fost/urmează a fi transformate în Art Car-uri este și mai ciudată dacă urmărești ordinea cronologică a lucrărilor. Practic, în noiembrie 2015, BMW anunța că artișii Cao Fei și John Baldessari vor continua tradiția BMW Art Car pentru a sărbători 40 de ani de la primul astfel de model. Cele două modele urmau a fi prezentate în 2017. Totuși, cumva, mașina cu numărul 19 a apărut înaintea mașinii cu numărul 18. O explicație ar fi aceea că John Baldessari nu a făcut altceva decât să picteze niște buline pe mașină, reușind astfel că termine lucrarea mult mai repede decât artista Cao Fei. La începtul lunii decembrie, Art Car-ul #19 a fost prezentat în premieră mondială cu ocazia Art Basel în Miami Beach. Art Car cu numărul 18 urmează să fie prezentat în vara lui 2017. Undeva, pentru mine, e o ruptură de logică.

BMW Art Car„Toate ideile au venit dintr-o dată: de exemplu, bulina roșie de pe plafon, pentru a fi văzută de sus. «FAST» pe laterală și o poză cu mașina pe cealaltă laterală. (…) Considerând mașina ca fiind un exponent al vieții contemporane, conceptul meu s-a transformat într-o joacă satirică”, spune John Baldessari despre Art Car cu numărul 19. Practic, mașina are trei buline, un eleron vopsit și un alt element grafic pe capotă. Plus cuvântul „FAST” pe una dintre ușile laterale și o poză cu mașina pe cealaltă. E greu să accepți ideea că o astfel de joacă poate fi considerată un Art Car și mi se pare nedrept față de ceilalți artiști care au pictat modelele precedente. Totuși, dacă plecăm de la ideea că acest proiect s-a dorit de la început a fi un fel de glumă, atunci „da”, lucrurile au sens. Dar atunci când ai nevoie de peste jumătate de deceniu să construiești un nou Art Car, mai ales unul care să aniverseze 40 de ani de la prima lansare, atunci poate că o glumă nu e cel mai bun mod pentru a expune un angajament față de artă și cultură. Și mai sunt convins că atunci când Herve Poulain și Jochen Neerpasch au pus în practică o formă de artă în motorsport nu asta și-au imaginat. Cei doi probabil că și-au imaginat mai degrabă modele precum cele realizate de Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein sau Andy Warhol. Adică opere de artă motorizate, care să inspire, să încânte și să transmită.

BMW Art CarJohn Baldessari a reușit să pună pe cineva – mai exact echipa de ingineri din cadrul BMW Body & Painting Training Center din California – să picteze trei buline și-un eleron. Culorile: roșu, verde, albastru și galben. Mai jos sunt poze cu Art Car-ul #19 și cu o parte din celelalte modele incluse în această colecție. Comparațiile le puteți face și voi. Și tot mai jos e un video cu explicațiile artistului. Un artist pus pe șotii și satire. Să sperăm că mașina creată de Cao Fei – cu numrăul #18 care va apărea după prezentarea numărului #19 – va pune în umbră creația artistului american.

 

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account