VIDEO: Grila cu rame iluminate a Seriei 7 va fi preluată de viitoarele modele BMW

Grila cu rame iluminate

Domagoj Dukec, directorul departamentului BMW Design, a confirmat că grila cu rame iluminate va deveni un element care va defini identitatea viitoarelor modele bavareze. De altfel, oficialul BMW explică într-un interviu acordat BMWBlog.com de ce grila iluminată este acum mai importantă decât farurile pentru distingerea față de modelele concurenților germani.

Așadar, în cele ce urmează explicăm de ce implementarea farurilor split va conduce la proliferarea grilei iluminate în gama BMW.

Farurile split cu lumină BMW Iconic Glow înlocuiesc farurile Angel Eyes

Din anul 2000, odată cu facelift-ul modelului Seria 5 (E39), farurile duble tradiționale BMW au devenit și mai ușor de remarcat datorită contururilor luminoase denumite Angel Eyes. Aceste lumini de întâmpinare cu tehnologie LED au evoluat de la forma rotundă inițială la forme rectangulare, din ce în ce mai aplatizate.

Acum, lansarea noii generații BMW Seria 7 aduce o nouă schimbare majoră în identitatea modelelor bavareze. Noul sedan de lux este primul BMW produs în serie care are așa-zisele faruri „split”. Adică luminile de poziții sunt separate de proiectoarele farurilor.

Astfel, dispar acei „Angel Eyes” bine cunoscuți. Iar în locul lor sunt noile semnături luminoase în formă de L răsturnat. Acestea sunt încadrate în unități foarte subțiri, amplasate separat deasupra blocurilor cu proiectoare pentru faza scurtă și faza lungă. Noile semnături luminoase cu formă de L se remarcă și prin faptul că sclipesc într-un mod deosebit. Acestea au opțional elemente de cristal Swarovski, denumite BMW Iconic Glow.

Farurile BMW Iconic Glow nu mai sunt suficiente pentru a distinge clar modelele BMW

Însă chiar și în ciuda detaliilor sofisticate, trebuie admis că farurile cu două grupuri separate au devenit o modă preluată de mulți constructori auto. Mai mult de atât, farurile Seriei 7 seamănă foarte mult cu cele ale modelelor Citroen. Acest design a debutat cu modelul Citroën C4 Cactus, care a fost lansat în 2014.

Mai mult de atât, Domagoj Dukec, directorul departamentului BMW Design, spune că în prezent există contructori care copiază farurile duble cu Angel Eyes, tipice BMW. Și există exemple care susțin declarația designerului BMW. Putem vedea farurile duble aduse de facelift-ul SUV-ului Mazda CX-5. Sau ne putem gândi la Alfa Romeo Tonale, care concurează BMW X1.

În acest context, Domagoj Dukec precizează că farurile nu mai au un rol la fel de important în etalarea identității inconfundabile BMW. Drept urmare, se dă acum și mai multă importanță grilei frontale cu două decupaje, tradițională pentru BMW. Astfel, s-a luat decizia ca grila frontală a noului BMW Seria 7 să aibă rame iluminate.

Grila cu rame iluminate introdusă de noul BMW Seria 7 oferă o identitate distinctă de a cea a rivalilor germani

Domagoj Dukec spune că noaptea este greu să mai distingi mașinile în funcție de luminile farurilor. Un exemplu este banda luminată care unește farurile modelelor electrice VW ID și Mercedes-EQ. Acesta este unul dintre motivele pentru care BMW dorește ca forma tradițională a grilei sale frontale să fie inconfundabilă inclusiv noaptea. Și, într-adevăr conturul iluminat foarte clară noua identitate a grilei BMW.

Grila cu rame iluminate a fost prefigurată de conceptul BMW XM

În toamna lui 2021, BMW a prezentat conceptul XM, care va deveni noul SUV-ul din gama BMW M. Acesta s-a remarcat prin farurile split și contururile iluminate ale uriașei grile frontal. Iar BMW anunța la acel moment că XM indică direcția de design a viitoarelor sale modele de lux. De altfel, farurile split și grila iluminată din interior au fost implementate și în cazul lui BMW X7 facelift.

Însă XM nu a fost primul BMW cu grilă iluminată. Prima aplicație a fost în cazul actualei generații BMW X6. În cazul acestuia nu sunt iluminate ramele grilei, ci lamelele verticale din interiorul acestora. Treptat, grila cu lamele iluminate a devenit o opțiune disponibilă și pentru BMW Seria 5 facelift, precum și pentru BMW Seria 3.

Acum, Domagoj Dukec, directorul departamentului BMW Design, confirmă că grila cu rame iluminate va deveni o trăsătură esențială pentru „fața” viitoarelor modele BMW. Această declarație face parte din interviul acordat colegilor de la BMWBlog.com.

În clipul video de mai jos puteți vedea impresiile noastre de la prima întâlnire în persoană cu noul BMW Seria 7.

BMW Motorrad

Comentarii

©2024 BMW BLOG ROMANIA.Toate drepturile rezervate!

RL GLOBAL ACTIV SERVICES. J40/16964/21.10.2008 RO 16864852 Adresa: Str. Dr. Taberei, nr 109, Bl. A7, Sc C, Ap. 33, Bucuresti.

BMW BLOG ROMANIA aparține grupului de presă RL GLOBAL ACTIV SERVICES.

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account