Florin Piersic jr. și BMW Seria 5: Călătorie în timp
Pentru Florin Piersic jr., noul BMW Seria 5 este genul de mașină care te face să realizezi că trăiești realitatea prevestită de filmele SF.
Călătoria spre viitor este cu atât mai fascinantă cu cât privești în oglinda retrovizoare și realizezi transformările aduse de saltul uriaș pe care l-am făcut față de trecut. E un sentiment pe care Florin Piersic jr. îl percepe foarte clar la volanul noului BMW Seria 5. El a făcut cunoștință cu un model 530i cu motor pe benzină de 2 litri (252 CP), tracțiune integrală xDrive și cutie de viteze automată cu 8 trepte, prin prisma parteneriatului cu Automobile Bavaria Group, în cadrul căruia este ambasador al mărcii BMW în România.
Ca actor, regizor, scenarist sau scriitor, Florin Piersic jr. știe cum să interacționeze cu publicul pentru ca aceștia să se lase purtați într-o poveste. Instrumentele sale de comunicare sunt gesturile, cuvintele, imaginile, care dictează direcția poveștilor și stările spectatorilor. Cumva putem spune că această coregrafie a comunicării o regăsim și la noile modele BMW, dacă ne gândim la comenzile prin gesturi, proiecțiile de informații pe parbriz sau multiplele funcțiile de asistare a condusului. Sunt funcții pe care Florin le vede drept prevestiri făcute de filme, dar care acum au devenit parte din realitate: „BMW este o marcă top klasse. E ceva peste așteptările mele. Cred că ne înțelegem bine, atâta vreme cât e o mașină care se conduce cam singură. E destul de SF, pentru mine. Crede-mă, am condus și un Trabant la viața mea. Era Trabantul unei prietene, aveam vreo 19 ani. Practic, eu am trăit Șocul Viitorului, despre care scria Alvin Toffler. Dacă mă sui într-un BMW produs în 2017 continui să mă minunez și să descopăr lucruri pe care le-am văzut în Minority Report (2002) cu Tom Cruise. La ora la care am văzut filmul, m-am gândit că tot ce se-ntâmpla acolo era doar rodul imaginației unui scenarist. Se pare că în ziua de azi toate astea există. Îmi mai lipsește doar un costum de cosmonaut ca să mă simt ca la NASA. Pentru mine, mașina asta e o navetă spațială.“
De când a devenit tătic pentru prima oară, în urmă cu 11 ani, Florin Piersic jr. dă prioritate siguranței, în ceea ce privește calitățile unei mașini. Și, totodată, contrazice opinia celor care consideră că sporirea confortului la volan aduce cu ea un soi de monotonie: „Unii spun că tu, ca șofer, nu mai ai nimic de făcut, iar asta poate fi o capcană. Eu sunt foarte fericit cu mașina automată. Ce am descoperit acum mulți ani a fost cruise control-ul. Sunt convins că s-a inventat pentru mine. (Râde.) La fel ca GPS-ul. Nu înțeleg cum făceau părinții noștri ca să ajungă la nu știu ce adresă din Germania, ghidându-se doar după niște amărâte de tăblițe. Eu eram cu GPS-ul și tot m-am învârtit pe lângă Budapesta de vreo trei ori până să găsesc drumul spre casă.“
Totuși, nici una dintre aceste dotări nu i-au fost la dispoziție lui Florin în serialul Comrade Detective, produs de Amazon Prime Video. Este un serial polițist, în stil satiră, iar povestea se desfășoară în România, dar în perioada comunistă, în timp ce vocea detectivului Gregor Anghel, jucat de Florin Piersic jr., este dublată de Channing Tatum. Comrade Detective nu e lipsit de urmăriri la volan, doar că figurează tipicile mașini care circulau în România pe vremea comunismului, cu toate metehnele lor. De altfel, condusul lor a devenit o cascadorie uneori: „Singura cascadorie pe care am făcut-o în serial… Eu o consider cascadorie, pentru că mi-a stat inima. Am condus o Dacie despre care se presupunea că are frâne. Dar nu prea avea. Și știu că mi-am înfipt piciorul în frână până la podea. Nu mă gândeam neapărat la mașină, ci la faptul că pe ea era montată o cameră de filmat de două sute de mii de euro. M-am oprit la un milimetru de un stâlp. Făceau tot felul de magii și rugăciuni lângă mașină, ca să mai meargă un pic. În general, doar proprietarul știa să-și pornească mașina. După ce o pornea, începeau sfaturile: «Ține-o așa, să nu se oprească».“ Toate acestea pun trecerea timpului în perspectivă, mai ales când urci apoi într-o mașină pe care o poți parca de la distanță folosind cheia inteligentă, așa cum este cazul noului BMW Seria 5.